Ovan ett exempel från Långeberga där man fasat av kanterna på ett åkerdike och låtit vegetationen etablera sig. Det ger mer plats för vattendraget som kan börja slingra sig fram istället för att vara en rak kanal.
Översvämningszonen på båda sidorna av vattendraget minskar översvämningsrisken på övrig mark, eftersom vattnet har någonstans att breda ut sig under högflöden. Det ökade utrymmet ger en lägre flödeshastighet, vilket minskar erosionen. Partiklar i vattnet får möjlighet att sjunka ner och sedimentera på översvämningszonen och det minskar vattnets näringshalt och grumlighet.
Växtligheten får bättre fäste när kanterna inte är så branta och ljuset kommer till på ett annat sätt. Med mer växtlighet och längre uppehållstid för vattnet då bäcken slingrar sig fram gör att vattnet renas bättre. Djur får skydd och kommer åt att dricka vatten i bäcken. Dagens odlingslandskap har brist på fuktig mark som svämmas över med jämna mellanrum och det ger växter och djur som trivs på sådan mark en chans till livsrum. Området blir också mer attraktivt ur rekreationssynpunkt.
Nedan ytterligare ett exempel från Lussebäcken i Långeberga. Man ser tydligt på bilden längst till vänster att vattendraget var utsatt för mycket erosion vid högt vattenflöde innan restaureringen.